Du är här:  Startsida  /  Barn & Familj  /  Barnnamn

Välj barnnamn med Internets hjälp

Med internets hjälp är det möjligt att välja barnnamn mer genomtänkt och noggrannare än någonsin. Längre ner på den här sidan tipsar vi om bra webbsidor där du hittar namnförslag, topplistor över både flicknamn och pojknamn, samt ursprung, betydelser och liknande.


Lite saker att ha i åtanke när man väljer namn till sina barn:

Kan namnet ge upphov till smeknamn?
Att ge ett annnorlunda namn kan vara roligt och kärleksfullt för föräldrarna, men tänk på att en person ska leva med namnet hela sitt liv. De allra konstigaste namnen är nog därför bäst att undvika. Tänk speciellt på hur andra barn uppfattar namnet, så att det inte är ett namn barnet kan bli retat för under sin uppväxt.

Hur vanligt är namnet idag?
Även om namnet helst inte ska vara jättekonstigt - är det samtidigt bra om det inte är jättevanligt. Det kanske inte är att föredra för barnet att vara en av tre perosner med samma namn i klassen. Kolla topplistorna och statistik för de senaste åren när ni väljer namn.

Hur låter namnet tillsammans med efternamnet?
Nmanet kommer ofta användas i kombination med efternamnet. Därför kan det vara bra att tänka på hur namnet låter tillsammans med efternamnet. Glöm inte heller att tänka på vad barnet kommer få för initialer med namnet.

Betydelse och ursprung!
Därutöver är det förstås också kul att välja ett namn som har en särskild betydelse, kanske allmänt eller just för er familj!

Svenska Namn    Öppna sidan i ett nytt fönster
En omfattande sida om svenska namn/barnnamn. Här finns betydelser, ursprung, namngenerator, statistik och topplistor m.m. Sök i databasen som innehåller över 240,000(!) namn för att få insperation.

Allt om Barn - Namn    Öppna sidan i ett nytt fönster
Alltombarn.se har en speciell avdelning som handlar om barnnamn på sin webbplats.

SCB - Namnstatistik    Öppna sidan i ett nytt fönster
På statistiska centralbyråns (SCB) hemsida finns det statistik över svenska namn.

Svenska Kyrkan - Att döpa sitt barn    Öppna sidan i ett nytt fönster
Dopet ses ofta som en namngivningscermoni, men ett dop berör mycket mer än barnets namn. På Svenska Kyrkans webbplats kan du läsa om vad ett dop är, och hur du gör om du vill döpa ditt barn.
Copyright 2009-2010 UtvaldaFavoriter.se

Kontakta