Du är här:  Startsida  /  Konsumentråd

Konsumentråd

Underkategorier:

SVT - Plus    Öppna sidan i ett nytt fönster
Ända sedan 1987 har TV-programmet "Plus" (i Sveriges Television) genomfört otaliga konsumenttester och hjälpt konsumenter som fått problem med företag. På Plus hemsida sparas många artiklar om viktiga konsumentfrågor. Det görs även en del tester och jämförelser på webbplatsen som inte visas i TV-programmet.

Råd & Rön    Öppna sidan i ett nytt fönster
Råd och Rön är en tidning på konsumentens sida, som utges av Sveriges Konsumenter (en intresseorganisation som verkar för konsumenternas bästa). De gör runt femtio oberoende konsumenttester varje år. På hemsidan hittar du Tester och granskningar av alla typer av konsumentvaror. En stor del av materialet på hemsidan är av goda skäl inte gratis. Råd och Rön är nämligen något så ovanligt som en helt reklamfri tidning, och detsamma gäller för deras hemsida. För att verkligen vara oberoende och få största förtroende för deras tester så får inga företag annonsera i tidningen eller på webbplatsen. Du kan läsa enstaka tester för 25 kr styck, som du betalar per sms eller telefon. Du kan också köpa fri tillgång till hela webbplatsen under ett år. Är du prenumerant på tidningen så har du redan tillgång till allt material på hemsidan utan extra kostnad - logga bara in med ditt kundnummer (som står på baksidan av tidningen) och ditt postnummer. Det ska sägas att det även finns en del konsumenttester som är gratis att läsa för alla besökare på hemsidan.

En tjänst på Råd och Röns hemsida som är öppen för samtliga besökare är Svarta listan. Här finns företag listade som inte följt Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer (en statlig myndighet som gör en opartisk bedömmning vid tvister mellan konsument och företag). Svarta listan är alltså inte en klagomur för missnöjda konsumenter, utan det krävs en beslut från Allmänna Reklamationsnämnden för att ett företag ska hamna på listan. En extra varning visas för de företag som varit med på Svarta listan två eller ännu fler gånger. Du kan kolla upp företag efter bransch och ort.

Konsumentverket    Öppna sidan i ett nytt fönster
Statlig myndighet som ska se till konsumenternas intressen. Det innefattar att informera och upplysa konsumenter på Konsumentverkets webbplats. Lär dig allt om dina rättigheter som konsument på deras avdelning om Konsumenträtt. Du finner också specifika guider riktad till dig som konsument inom olika Ämnesområde med relevant information, fakta, råd och tips. Det finns dessutom en stor Frågelåda på Konsumentverkets hemsida med frågor kring alla typer av konsumentvaror och tjänster, använd sökfunktionen för att hitta precis det du letar efter. Ska du handla från annat land inom Europa finns en enhet inom Kosnumentverket som heter Konsument Europa som ger dig bra tips och råd.

-Copyright 2009-2010 UtvaldaFavoriter.se

Kontakta